Waarom loopbaancoaching voor jou als kunstenaar?

“Ik ben 4 jaar geleden afgestudeerd als grafisch vormgever. Het lukt me niet om aan genoeg betaalde opdrachten te komen en ik vraag me af hoe ik nu verder mijn keuzes moet maken.”

“Het gaat me heel goed, ik heb veel opdrachten. Ben aan het doorbreken, zoals ze dat noemen. Ik voel een enorme prestatiedruk en dat valt me wel eens zwaar. Met collega-kunstenaars kan ik het hier niet echt over hebben, die kijken me eerder afgunstig aan.”

“Ik zit vol ideeën, maar heb moeite ze te realiseren. Zou graag willen dat iemand eens helemaal met mij meedacht en me ook direct feedback durft te geven, wat dat doet bijna niemand. ”

“De WWIK is voorbij, ik heb allerlei baantjes ernaast, ik wil zo niet door blijven ploeteren. Maar wat anders?”

“Mijn werk is goed. Ik heb talent. Maar hoe krijg ik het verkocht? Hoe kom ik binnen op de plekken waar ik wil werken of mijn werk wil laten zien? Dat gaat helaas niet vanzelf is mijn ervaring. Kun je me daarbij helpen?”

“Mijn werk loopt wel, ik mag niet klagen, heb genoeg te doen. Ik heb het idee dat het tijd wordt om richting te kiezen en daar mijn energie op te zetten. Wat zijn mijn opties? Welke consequenties hebben die?Durf ik het aan?”

Voor creatieven, kunstenaars, vormgevers, musici, choreografen, architecten, theatermakers en…… , die zelfstandig werken, in loondienst, educatief …….

Als kunstenaar werk je veelal zelfstandig. Het is nodig dat je op gezette tijden geconcentreerd en intensief kunt stilstaan bij wat je doet en nieuwe energie opdoet om de kwaliteit op peil te houden of te verbeteren, nieuwe keuzes te maken en je enthousiasme en plezier te behouden. Immers je moet het altijd uit jezelf halen, het draait op jou.
Met collega kunstenaars kun je veel bespreken, je helpt elkaar met praktische zaken, je helpt elkaar om scherp te krijgen wat je met een bepaald werk wilt, je geeft elkaar feedback op je werk, je performance, je moppert gezamenlijk op de subsidiegevers etcetera. Er zijn ook een aantal dingen die lastiger blijken te bespreken, zoals: waarom lukt iets me niet? wil ik dit wel echt? directe feedback krijgen van iemand, die niet alleen met je meepraat, iemand die je helpt je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ te vinden. Dan is een coach prettig, een coach die zijn/haar vak verstaat, er helemaal voor jou is en  niet gehinderd wordt door eigen beslommeringen en belangen.

Wat levert coaching op? 
Meer energie en nieuwe zin
Beter inzicht en vertrouwen  in je eigen kunnen; nieuwe inzichten in jezelf
Je weet (weer) wat je moet gaan doen en hoe je het gaat doen
Rust in nieuwe keuzes 

Wat is mijn ervaring met het coachen van kunstenaars?
De afgelopen jaren heb ik voor Cultuur en ondernemen vele kunstenaars gecoached met hun eigen projecten en gaf cursussen projectmanagement. Als adviseur en coach heb ik gewerkt bij en voor de Hogeschool van de Kunsten en daar intensief samengewerkt met kunstenaars/docenten/coordinatoren van alle disciplines en menigeen gecoached in zowel hun functioneren alsook hun loopbaan. Heb kunstenaars begeleid die als docent bij Kunst Hogescholen kwamen werken. En gaf loopbaanworkshops voor studenten in de hogere jaren op de Kunstacademie te Zwolle. Als freelancer heb ik de afgelopen jaren meerdere kunstenaars individueel succesvol gecoached bij vragen. Daarnaast heb ik prive vele vrienden die in de Kunsten werken en ken de wereld dus eveneens van daaruit.